tiistai 19. helmikuuta 2013

Runomuotokuva

Ja tässä hieman runomuotokuvasta, siitä mitä itse ajattelen runomuotokuvan olevan.

Olen kirjoittanut ennen vuorotteluvapaatani ahkerasti kolmisen vuotta myös runomuotokuvia.
Ja ohjannut myös runomuotokuvapajoja (3 tuntia per paja). Ensimmäisen kerran kylläkin tutustuin runomuotokuvien tekemiseen vuonna 2005 ollessani opiskelemassa Limingan taidekoulun kirjoittajalinjalla.

Mielestäni jokainen joka osaa olla läsnä tässä hetkessä, ja osaa kirjoittaa, osaa tehdä myös runomuotokuvia.

Runomuotokuvassa ihminen, josta runo kirjoitetaan, on katsottavana suunnilleen 10-30 min ajan.

Kirjoittaja katsoo häntä ja kirjoittaa hänestä runon.

Runomuotokuvassa itse runoa tärkeämpää on kirjoittajan ja kuvattavan yhteinen hetki ja läsnäolo.

Tuloksena on sellainen runo, millaisena runoilija näkee kuvattavan tässä hetkessä.

Lopuksi runo lausutaan kuvattavalle ja annetaan hänelle mukaan.

Mutta sitten kun ohjaan toisia tekemään runomuotokuvia. Sitten tärkeintä on sen ymmärtäminen että jokainen tapa on erilainen tapa ja kaikki me tehdään erilaisia ja erityylillä toisistamme runomuotokuvia. Ja jokainen me nähdään kuvattava erilailla, ei siis ole mahdollistakaan olla yhtä ainoaa oikeaa tapaa, vaan onkin monta erilaista tapaa tehdä runomuotokuva.Itse opetan kolme eri tyyliä tehdä runomuotokuvia ja sitten haetaan sitä omaa tapaa tehdä se.

Monet kysyvät että miten mie tiedän kun kirjoitan ihmisestä ja joku kysyy miten mie näen sellaista mitä muut eivät näe. Itse en ajattele niin, en ajattele että näkisin erilailla tai että tietäisin jostain enemmän mitä muut tietävät. Olen vain rohkea kirjoittamaan sen mitä luulen tai kuvittelen näkeväni. Ja sehän on kaikesta huolimatta vain minun näkemykseni. Eli on rohkeaa ottaa myös runomuotokuva vastaan, se on aina kuitenkin jonkun toisen näkemys kirjoitettavasta. Ja kuvittelen niinkin, että jokainen ihminen näkee ja huomaa kirjoitettavaa asiaa enemmän, kunhan on vain siinä hetkessä läsnä. Se taito on meillä jokaisella, ensin vain pysähdymme olemaan läsnä.

Voi toki tehdä niinkin runomuotokuvia, että haastatellaan ensin kuvattavaa ja sitten kirjoitettaan sen perusteella runomuotokuva.  Niin me tehtiin Limingan taidekoulun kirjoittajalinjalla vuonna 2005. Kierreltiin ympäri Liminkaa ja haastateltiin ihmisiä ja kirjoitettiin niistä runomuotokuvia.

On monta erilaista tapaa kirjoittaa runomuotokuvia. Ja muista, sinäkin olet runon arvoinen.

Ja jokainen runomuotokuva minkä kirjoitan, on totta minulle itselleni.                                                                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti